Gazpacho

Hiszpańskie gazpacho jest idealne na letnie upały. Dojrzewające w słońcu pomidory, świeżość ogórka oraz ostry czosnek są świetnym pomysłem na walkę z wysoką temperaturą.

Wydrukuj

Gazpacho

napisała:

0,0 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Hiszpańskie gazpacho jest idealne na letnie upały.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 4 dojrzałe pomidory malinowe
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 duże kromki pszennego pieczywa
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 3 małe ogórki gruntowe
  • 6 łyżek oliwy
  • 200ml przegotowanej zimnej wody
  • sok z 1 limonki
  • sól/pieprz
Sposób przygotowania
Chleb porwij na małe kawałki polej oliwą. Czosnek obierz i posiekaj a następnie rozetrzyj w moździerzu ze szczyptą soli. Dodaj go do chleba i dokładnie wymieszaj. Odstaw na około 30 min. Umyj warzywa, obierz ogórki, oczyść paprykę. Jednego pomidora sparz gorącą wodą, zdejmij skórkę, gniazdo nasienne wytnij i włóż do blendera. 3 pomidory pokrój na cząstki i włóż do blendera, dołóż do niego również ¾ papryki, 2 ogórki, ¾ cebuli. Dodaj również pieczywo oraz sok z limonki. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Dodawaj stopniowo wodę, dopraw solą i pieprzem. Przelej gazpacho przez gazę by uzyskać gładką konsystencję. Gazpacho podawaj mocno schłodzone z pokrojonymi w małą kostkę pozostałymi warzywami.

Leave a Reply