Botwinka/zupa buraczkowa

Najlepiej smakuje przygotowana wiosną, kiedy botwinka jest dopiero co zebrana z pola. Zupa ma piękny kolor a jej smak nie odbiega nawet w najmniejszym stopniu wyglądowi. Podana ze świeżo ugotowanym jajkiem zasmakuje każdemu.

Wydrukuj

Botwinka/zupa buraczkowa

napisała:

0,0 rating
Najlepiej smakuje przygotowana wiosną, kiedy botwinka jest nowalijką.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:15 min.
  • Czas gotowania:60 min.
  • Ilość porcji:8
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 3 litry bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego
  • 200g śmaietany do zup
  • 1 pęczek botwinki
  • 3 duże buraki
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mały korzeń selera
  • 4 ziemniaki
  • sok z połowy małej cytryny
  • 1 łyżka mąki
  • sól/pieprz
  • Dodatkowo:
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • świeży koper
Sposób przygotowania
Obierz i pokrój w kostkę warzywa. Umyj botwinkę. Małe buraczki pokrój w kostkę a liście i łodygi w mniejsze części. Ziemniaki wstaw w oddzielnym garnku do gotowania. Posól je do smaku. Gdy zmiękną odcedź. Przelej do garnka bulion. Do gotującego się wywaru dodaj pokrojone buraczki, marchew, selera, pietruszkę i sól. Gotuj aż warzywa zmiękną. Wlej do zupy sok z cytryny i dodaj liście i łodygi botwinki. Następnie zabiel zupę śmietaną wymieszaną z mąką. Dopraw do smaku. Ziemniaki możesz połączyć z zupą, możesz je również nakładać osobno na talerz. Zupę podawaj z jajkiem i świeżym koprem.

Leave a Reply