Uszka do wigilijnego barszczu

Pyszne grzybowe uszka są idealnym dodatkiem do wigilijnego, czerwonego barszczu. Delikatne ciasto wypełnione pysznym, intensywnym w smaku i aromacie grzybowym farszem. Z pewnością znajda się na stole każdej wigilijnej kolacji. Podane w gorącym, czerwonym barszczu z pewnością przypomną miłe wspominania wspólnie spędzanych świątecznych chwil.

Wydrukuj

Uszka do wigilijnego barszczu

napisała:

0,0 rating
  • V
  • DF
Pyszne grzybowe uszka są idealnym dodatkiem do wigilijnego, czerwonego barszczu.
  • Poziom trudności:Średni
  • Czas przygotowania:60 min.
  • Czas gotowania:20 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • Ciasto;
  • 300g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 125ml gorącej wody
  • Farsz:
  • 2 garści suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól/pieprz
Sposób przygotowania
Grzyby zalej wodą i odstaw na minimum 2 godziny do zmięknięcia. Po tym czasie przelej je do garnka, dodaj szczyptę soli i gotuj przez około 30minut na małym ogniu. Po ugotowaniu odcedź grzyby i wystudź. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na maśle, następnie wystudź. Masło rozpuść w wodzie i dodaj do przesianej mąki i soli. Wymieszaj składniki, następnie dodaj jajko. Dłońmi zagnieć ciasto i na oprószonej stolnicy wyrabiaj ciasto przez około 10 minut. Ciasto zawiń w folię aluminiową i odstaw na 30 minut. Wystudzone grzyby drobno posiekaj, dodaj do nich cebulę. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Ciasto podziel na części. Jedną połóż na oprószonej stolnicy lub blacie, pozostałe schowaj do miski i przykryj ściereczką. Rozwałkuj ciasto na grubość 2-3 mm i za pomocą szklanki wycinaj kółka. Na środek każdego kółka połóż połowę łyżeczki farszu. Zaklej ciasto tak jak pierogi a następnie połącz końcówki na kształt pierścionka. Z każdą częścią ciasta zrób to samo. Zagotuj posoloną wodę w garnku i dodawaj partiami uszka. Gotuj około 3 minuty, następnie wyłów cedzakową łyżką. Podawaj do wigilijnego barszczu.

Leave a Reply