Czosnek w marynacie

Marynowane ząbki czosnku są idealne jako dodatek do makaronów, gulaszy i mięs. Czosnek ma wiele właściwości zdrowotnych. Pomaga zwalczać infekcje wirusowe układu oddechowego. Jego właściwości przeciwzakrzepowe zmniejszają lepkość krwi. Czosnek wpływa również korzystnie na układ trawienny.

Wydrukuj

Czosnek w marynacie

napisała:

4,8 rating based on 6 ratings
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Marynowane ząbki czosnku są idealne jako dodatek do makaronów, gulaszy i mięs.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:15 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • czosnek
  • gorczyca
  • wrząca woda
  • Zalewa:
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki cukru
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
Sposób przygotowania
Obierz czosnek i podziel na ząbki. Do wrzącej wody wrzuć czosnek i podgotuj około 3 minuty. Następnie zahartuj pod zimną wodą. Zagotuj składniki zalewy. Do wyparzonych słoików wsyp pół łyżeczki gorczycy, dodaj ząbki czosnku. Wypełnij je ostrożnie zalewą i szczelnie zakręć. Pasteryzuj ulubionym sposobem np. w piekarniku lub w garnku z wodą. Pasteryzacja w piekarniku - do zimnego piekarnika wstaw słoiki i od momentu rozgrzania do 130 stopni pasteryzuj je 30 minut, wyłącz piekarnik i pozostaw słoiki w środku do wystygnięcia. Pasteryzacja w garnku z wodą - wstaw słoiki do garnka wyłożonego ściereczką, wlej wodę na wysokość 3/5 słoika i od momentu zagotowania wody pasteryzuj je na małym ogniu przez 10 minut. Następnie wyjmij ostrożnie słoiki z wody, postaw na blacie i przykryj ściereczką kuchenną.

Leave a Reply