Ciasto pod chmurką

Bardzo dobre, delikatne i nie za słodkie ciasto bez pieczenia.  Cytrynowe galaretki, puszystość kremówki oraz chrupki herbatnikowy spód są wielką zaletą tego ciasta. Ciasta nie trzeba piec, wystarczy przygotować je wieczorem, wstawić na noc do lodówki i będzie gotowe do podania na drugi dzień.

Wydrukuj

Ciasto pod chmurką

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
Bardzo dobre, delikatne i nie za słodkie ciasto bez pieczenia.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Ilość porcji:8
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • Spód:
  • herbatniki (około 200g)
  • 2 łyżki masła
  • Masa:
  • 2 cytrynowe galaretki
  • woda (1/2 ilości z zaleceń producenta na opakowaniu galaretki)
  • 1 śmietan fix
  • 1 cukier waniliowy
  • 500g sera twarogowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200ml śmietany kremówki
  • Wierzch ciasta:
  • około 100g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
Sposób przygotowania
Rozpuść galaretki w gorącej wodzie i pozostaw do wystygnięcia. Herbatniki pokrusz, rozpuść masło. Gdy masło przestygnie połącz je z herbatnikami. Herbatnikową masę wyłóż na formę do ciast (może być okrągła, prostokątna) i delikatnie ubij pięścią. Przygotuj posypkę. Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier i wiórki kokosowe. Podsmażaj do momentu złocistego koloru. Następnie pozostaw do wystygnięcia. Kremówkę ubij na sztywno z śmietan fixem. Dodaj cukier a następnie etapowo dodawaj ser, delikatnie miksując. Wlej zimną jednak nie ścięta galaretkę i wymieszaj masę by uzyskała jednolitą konsystencję. Przelej ostrożnie masę na herbatniki, wyrównaj wierzch i posyp go wiórkami kokosowymi. Wstaw ciasto na minimum 8h do lodówki.

error: Zawartość jest chroniona!!