Arbuzowa sałatka z fetą pistacjami i porzeczkami

Arbuzowa sałatka z fetą pistacjami i porzeczkami to świetna propozycja na letnie, gorące dni.

Wydrukuj

Arbuzowa sałatka z fetą pistacjami i porzeczkami

napisała:

0,0 rating
  • V
  • GF
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 600g arbuza
  • 100g czarnej porzeczki
  • 50g sera feta
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżki miodu
  • 3 posiekane liście mięty
  • sól/pieprz
  • garść posiekanych, prażonych, solonych pistacji
  • oliwa do polania sałatki - 1-2 łyżki
  • kilka liści mięty do dekoracji
Sposób przygotowania
Sok z cytryny wymieszaj z miodem i posiekaną miętą. Dopraw sos solą i pieprzem, dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki. Arbuza obierz ze skóry, oczyść z pestek i pokrój w kostkę. Rozłóż arbuza na talerzu, dodaj rozkruszony ser feta i dojrzałe owoce czarnej porzeczki. Schłodź sałatkę przez minimum godzinę w lodówce. Przed podaniem polej sałatkę przygotowany wcześniej sosem i posyp pistacjami. Dołóż do sałatki kilka liści świeżej mięty, dopraw grubo mielonym pieprzem i polej oliwą.

Leave a Reply