Młode ziemniaki z kiełbasą i szparagami

Młode ziemniaki z kiełbasą i szparagami to bardzo proste w wykonaniu i pyszne danie.

Wydrukuj

Młode ziemniaki z kiełbasą i szparagami

napisała:

0,0 rating
  • GF
Młode ziemniaki w niecodziennym wydaniu.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:30 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 800g młodych ziemniaków
  • 500g ulubionej kiełbasy
  • 300g zielonych szparagów
  • 1 pęczek kopru
  • 1 duża cebula
  • olej rzepakowy do podsmażania cebuli, szparagów, kiełbasy
  • sól/pieprz
  • 1/2 papryczki chilii
  • Do ziemniaków:
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka suszonej łupiny cebuli ( przepis na blogu)
  • 5 niedużych ząbków czosnku
Sposób przygotowania
Wybieraj ziemniaki małe w zbliżonym rozmiarze. Młodych ziemniaków nie musisz obierać ze skórki, wystarczy, że je dokładnie umyjesz. Następnie przekrój je na pół i ponownie wypłucz pod bieżącą wodą. Ziemniaki ugotuj al dente w osolonej wodzie - będą później podsmażane na patelni. Szparagi umyj i osusz. Odłam od nich zdrewniałe końcówki. Odetnij główki szparagów, a łodygi pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w piórka. Papryczkę chili drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Koper posiekaj. Kiełbasę pokrój w plasterki. Ziemniaki po ugotowaniu odcedź, polej olejem, posyp przyprawami, czosnkiem i podsmaż do momentu uzyskania chrupiącej skórki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę i chili aż się zarumienią. Zdejmij cebulę, dolej odrobinę oleju i podsmaż przez chwilę kiełbasę. Połącz kiełbasę z cebulą, dodaj szparagi  (najpierw łodygi a po chwili główki), dopraw solą, pieprzem i podsmaż przez chwilę. Ziemniaki, cebulę, chili, kiełbasę, szparagi i koper wymieszaj. Podawaj ze szklanką kefiru, maślanki lub sosem czosnkowym.

Leave a Reply