Wegetariański/wegański kapuśniak

Wegetariański/wegański kapuśniak jest pyszną, zdrową i bardzo rozgrzewającą zupą. Idealnie kwaśny, doprawiony z pewnością znajdzie grono wiernych fanów.

Wydrukuj

Wegetariański/wegański kapuśniak

napisała:

0,0 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Wegetariańska wersja tradycyjnego kapuśniaku.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:35 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • woda
  • 0,5kg ziemniaków
  • 800g kiszonej kapusty z marchewką
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • średni kawałek bulwy selera
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 3 łyżki oleju
  • sól/pieprz
Sposób przygotowania
Jeśli kiszona kapusta jest bardzo kwaśna, przepłucz ją w zimnej wodzie. Następnie odcedź i posiekaj. Ziemniaki obierz, pokrój w większą kostkę i ugotuj w osolonej wodzie. Marchewkę, pietruszkę, cebulę i selera obierz ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki. Do dużego garnka z grubym dnem wlej olej. Na rozgrzany olej wsyp pokrojone warzywa i podsmaż je przez dwie minuty co chwilę mieszając. Następnie do garnka wlej 2 litry wody, dodaj posiekaną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i kminek. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj około 30 minut aż warzywa zmiękną. Do zupy dodaj ugotowane, odcedzone ziemniaki i zamieszaj. Zupę gotuj jeszcze przez dwie minuty. Podawaj posypaną świeżo mielonym pieprzem.

Leave a Reply