Zapiekanka warzywna z serem i pieczarkami

Zapiekanka warzywna z serem i pieczarkami jest łatwą w wykonaniu propozycją obiadową. Śmietanowo-jajeczny sos idealnie pasuje do warzyw.

Wydrukuj

Zapiekanka warzywna z serem i pieczarkami

napisała:

0,0 rating
  • V
  • GF
Wegetariańska, kolorowa zapiekanka.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:35 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 300g brokułu
  • 400g kalafiora
  • 1 papryka żółta około 300g
  • 200g pieczarek
  • 1 marchewka około 200g
  • 300g cukinii
  • 200g śmietany 18% do sosów
  • 2 jajka
  • 250g tartego sera mozzarella
  • sól/pieprz/cukier
  • olej
  • kilka gałązek natki pietruszki
Sposób przygotowania
Marchewkę obierz i pokrój w grubsze plasterki. Kalafiora i brokuł podziel na małe różyczki i ugotuj al dente w osolonej i odrobinę posłodzonej wodzie. Pod koniec gotowania dodaj marchewkę i lekko ją zblanszuj. Ugotowane warzywa odcedź i przelej zimną wodą. Cukinię pokrój w większą kostkę. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w dużą kostkę. Duże pieczarki pokrój w ćwiartki a mniejsze na pół. Na patelni podgrzej olej i delikatnie podsmaż pieczarki i paprykę. Naczynie do zapiekania posmaruj olejem, dodaj cukinię, brokuł, pieczarki, kalafiora, marchewkę, paprykę i wymieszaj. Śmietanę wymieszaj z jajkami, dodaj 3/4 sera, dopraw solą i pieprzem. Sosem śmietanowym zalej warzywa. Pozostałą część sera rozsyp po wierzchu zapiekanki. Naczynie zamknij pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 25 minut. 5 minut przed wyjęciem zapiekanki zdejmij  pokrywkę. Po wyjęciu zapiekanki posyp ją posiekaną natką pietruszki.

Leave a Reply