Zupa śledziowa na zimno

Zupa śledziowa na zimno jest pyszna choć bardzo mało znana.

Wydrukuj

Zupa śledziowa na zimno

napisała:

0,0 rating
  • GF
Niecodzienna zupa śledziowa.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:10 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 500g solonych filetów śledzia
  • 2 cebule
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1,5 l wody do wywaru
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki octu
  • 400ml gęstej kwaśnej śmietany
  • sól/pieprz
  • ziemniaki ugotowane w mundurkach
Sposób przygotowania
Filety śledziowe zalej zimną wodą i pozostaw do namoczenia kilka godzin. W zależności od stopnia zasolenia zmieniaj wodę. Cebulę pokrój w półplasterki, przełóż do garnka i zalej 1,5l wody. Dodaj liście laurowe, ziarna pieprzu oraz ziele angielskie. Wywar doprowadź do wrzenia i gotuj na niewielkim ogniu 8 minut. Pod koniec gotowania dodaj cukier oraz ocet, wymieszaj i wystudź. Z wywaru wyjmij przyprawy. Śledzie odcedź i wypłucz, pokrój w mniejsze kawałki. Śledzie i śmietanę dodaj do wywaru i wymieszaj. Dopraw według uznania solą i pieprzem. Podawaj z gorącymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.

Leave a Reply