Ogórki w zalewie curry

Ogórki w zalewie curry są kolejną, pyszną propozycją na przetwory. Mają słodki-kwaśny smak, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub sałatek.

Wydrukuj

Ogórki w zalewie curry

napisała:

0,0 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Ogórki gruntowe w octowej zalewie curry.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:20 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 4kg ogórków gruntowych
  • 2l wody
  • 600g cukru
  • 2 łyżki soli
  • 4 łyżki przyprawy curry
  • 500ml octu spirytusowego 10%
  • liście laurowe
  • nasiona pieprzu
  • nasiona ziela angielskiego
  • 2 duże cebule
  • 2 marchewki
  • gałązki lubczyku lub liście selera
  • czosnek
Sposób przygotowania
Do przygotowania przetworów najlepiej sprawdzą się ogórki gruntowe, twarde. Przygotuj zalewę. Do głębokiego garnka wlej wodę, dosyp curry, cukier i sól, wymieszaj. Zagotuj wszystkie składniki i gotuj na małym ogniu przez dwie minuty. Wyłącz, odczekaj chwilę aż zalewa delikatnie przestygnie. Dolej do niej ocet, zamieszaj, wystudź. Ogórki umyj i osusz. Pokrój w ćwiartki lub ósemki. Cebulę i marchewkę obierz i pokrój w plastry. Ząbki czosnku obierz. Do wyparzonych, suchych słoików wsyp kilka ziaren pieprzu około 4 oraz ziela angielskiego około 3, liść laurowy i ząbek czosnku. Dodaj kilka plasterków marchewki, plaster cebuli i gałązkę lubczyku lub liści selera. Do słoików włóż ogórki tak by ciasno wypełniła cały słój. Słoiki uzupełnił zalewą. Dobrze zakręć wieczka. Pasteryzuj w garnkach z wodą przez 10 minut. Następnie ostrożnie wyjmij słoiki z wody i ustaw na blacie do góry dnem. Przykryj kuchenną ściereczką i pozostaw do wystygnięcia. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Z podanych proporcji wyjdzie około 10-12 słoików o pojemności 700ml.

Leave a Reply