Ogórki w zalewie curry są kolejną, pyszną propozycją na przetwory. Mają słodki-kwaśny smak, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub sałatek.
Wydrukuj
Ogórki w zalewie curry
- V
- VG
- GF
- DF
Ogórki gruntowe w octowej zalewie curry.
Składniki
- 4kg ogórków gruntowych
- 2l wody
- 600g cukru
- 2 łyżki soli
- 4 łyżki przyprawy curry
- 500ml octu spirytusowego 10%
- liście laurowe
- nasiona pieprzu
- nasiona ziela angielskiego
- 2 duże cebule
- 2 marchewki
- gałązki lubczyku lub liście selera
- czosnek
Sposób przygotowania
Do przygotowania przetworów najlepiej sprawdzą się ogórki gruntowe, twarde. Przygotuj zalewę. Do głębokiego garnka wlej wodę, dosyp curry, cukier i sól, wymieszaj. Zagotuj wszystkie składniki i gotuj na małym ogniu przez dwie minuty. Wyłącz, odczekaj chwilę aż zalewa delikatnie przestygnie. Dolej do niej ocet, zamieszaj, wystudź. Ogórki umyj i osusz. Pokrój w ćwiartki lub ósemki. Cebulę i marchewkę obierz i pokrój w plastry. Ząbki czosnku obierz. Do wyparzonych, suchych słoików wsyp kilka ziaren pieprzu około 4 oraz ziela angielskiego około 3, liść laurowy i ząbek czosnku. Dodaj kilka plasterków marchewki, plaster cebuli i gałązkę lubczyku lub liści selera. Do słoików włóż ogórki tak by ciasno wypełniła cały słój. Słoiki uzupełnił zalewą. Dobrze zakręć wieczka. Pasteryzuj w garnkach z wodą przez 10 minut. Następnie ostrożnie wyjmij słoiki z wody i ustaw na blacie do góry dnem. Przykryj kuchenną ściereczką i pozostaw do wystygnięcia. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Z podanych proporcji wyjdzie około 10-12 słoików o pojemności 700ml.