Pomidory w sosie własnym

Pomidory w sosie własnym są przetworami które w szybki i łatwy sposób można przygotować.

Wydrukuj

Pomidory w sosie własnym

napisała:

0,0 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Szybki sposób na pomidorowe przetwory.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:15 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 2kg dojrzałych pomidorów
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz ziarnisty
Sposób przygotowania
Wybieraj pomidory dojrzałe, mięsiste, z niewielką ilością nasion. Pomidory umyj i osusz. Pokrój w ćwiartki a jeśli są duże w ósemki. Przełóż je do miski, dodaj sól i wymieszaj. Do wyparzonych, suchych słoików wsyp kilka ziaren pieprzu. Dołóż pomidory i lekko dociśnij. Jeśli w misce po pomidorach został sok, dolej go po równo do słoików. Słoiki szczelnie zakręć. Pasteryzuj w garnkach z wodą przez 15 minut. Następnie ostrożnie wyjmij słoiki z wody i ustaw na blacie do góry dnem. Przykryj kuchenną ściereczką i pozostaw do wystygnięcia. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Leave a Reply