Pomidory w sosie własnym są przetworami które w szybki i łatwy sposób można przygotować.

Wydrukuj
Pomidory w sosie własnym
- V
- VG
- GF
- DF
Szybki sposób na pomidorowe przetwory.
Składniki
- 2kg dojrzałych pomidorów
- 1 łyżeczka soli
- pieprz ziarnisty
Sposób przygotowania
Wybieraj pomidory dojrzałe, mięsiste, z niewielką ilością nasion. Pomidory umyj i osusz. Pokrój w ćwiartki a jeśli są duże w ósemki. Przełóż je do miski, dodaj sól i wymieszaj. Do wyparzonych, suchych słoików wsyp kilka ziaren pieprzu. Dołóż pomidory i lekko dociśnij. Jeśli w misce po pomidorach został sok, dolej go po równo do słoików. Słoiki szczelnie zakręć. Pasteryzuj w garnkach z wodą przez 15 minut. Następnie ostrożnie wyjmij słoiki z wody i ustaw na blacie do góry dnem. Przykryj kuchenną ściereczką i pozostaw do wystygnięcia. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.