Grzyby w pomidorach

Przetwory: grzyby w pomidorach są świetnym sposobem na zatrzymanie ich smaku i aromatu.

Wydrukuj

Grzyby w pomidorach

napisała:

0,0 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Przetwory z grzybów.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:30 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 2kg grzybów (prawdziwki, podgrzybki, maślaki)
  • 4 cebule
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 łyżki soli + do gotowania grzybów
  • 1/3 szklanki octu
  • 3/4 szklanki wody + do gotowania grzybów
  • 200g koncentratu pomidorowego
  • 6 ziaren pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 4 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania
Grzyby oczyść, pokrój na mniejsze kawałki, opłucz pod bieżącą wodą i odcedź. Zagotuj osoloną wodę, dodaj do niej grzyby i gotuj na małym ogniu około 10 minut. Następnie odcedź. Cebulę obierz, posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę, zeszklij. Dodaj cukier, sól, koncentrat pomidorowy, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, wodę, ocet i wymieszaj. Sos zagotuj, dodaj grzyby, wymieszaj i duś przez 10 minut. Gorące grzyby przełóż do wyparzonych, suchych słoików i szczelnie zakręć. Pasteryzuj w garnku z gorącą wodą 10 minut.

Leave a Reply