Przetwory: grzyby w pomidorach są świetnym sposobem na zatrzymanie ich smaku i aromatu.
Wydrukuj
Grzyby w pomidorach
- V
- VG
- GF
- DF
Przetwory z grzybów.
Składniki
- 2kg grzybów (prawdziwki, podgrzybki, maślaki)
- 4 cebule
- 5 łyżek cukru
- 1/2 łyżki soli + do gotowania grzybów
- 1/3 szklanki octu
- 3/4 szklanki wody + do gotowania grzybów
- 200g koncentratu pomidorowego
- 6 ziaren pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 4 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania
Grzyby oczyść, pokrój na mniejsze kawałki, opłucz pod bieżącą wodą i odcedź. Zagotuj osoloną wodę, dodaj do niej grzyby i gotuj na małym ogniu około 10 minut. Następnie odcedź. Cebulę obierz, posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę, zeszklij. Dodaj cukier, sól, koncentrat pomidorowy, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, wodę, ocet i wymieszaj. Sos zagotuj, dodaj grzyby, wymieszaj i duś przez 10 minut. Gorące grzyby przełóż do wyparzonych, suchych słoików i szczelnie zakręć. Pasteryzuj w garnku z gorącą wodą 10 minut.