Sałatka z ogórków

Sałatka z ogórków do słoików jest smacznym sposobem na zatrzymanie smaku warzyw na sezon zimowy.

Wydrukuj

Sałatka z ogórków

napisała:

0,0 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Sałatka z ogórków do słoików.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:180 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 2kg ogórków gruntowych
  • 2 czerwone papryka
  • 1 papryczka chili
  • 2 gałązki lubczyku
  • 2 duże marchewki
  • 2 duże cebule
  • 1,5 łyżki soli
  • Zalewa:
  • 1l wody
  • 220ml octu spirytusowego 10%
  • 3 liście laurowe
  • pół łyżeczki nasion gorczycy
  • pół łyżeczki nasion kolendry
  • pół łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
  • 80g cukru
Sposób przygotowania
Marchewki obierz i pokrój w plasterki. Ogórki umyj, odetnij końcówki i pokrój w plastry. Cebule obierz i pokrój w piórka. Papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w słupki. Chili umyj, pokrój w plasterki. Lubczyk opłucz pod bieżącą wodą, posiekaj. Pokrojone warzywa i lubczyk przełóż do dużej miski, zasyp solą i dobrze wymieszaj. Odstaw na około 2 godziny, mieszając co jakiś czas. Przygotuj zalewę. Wodę, cukier i przyprawy umieść w garnku i zagotuj. Dolej ocet, zagotuj zalewę ponownie, wyłącz i wystudź.  Po 2 godzinach odcedź warzywa i bardzo dokładnie odciśnij.  Wyparz i wysusz słoiki i wieczka. Do czystych słoików nałóż sałatkę warzywną i mocno dociśnij. Sałatka powinna sięgać 4/5 wysokości słoików. Do słoików wlej zalewę, powinna całkowicie zakrywać ogórkową sałatkę jednak zostaw około 1 cm wolnej przestrzeni do wieczka. Delikatnie puknij słoikami o blat, by uwolnić powietrze spomiędzy warzyw. Jeśli jest taka potrzeba dolej do słoików zalewę. Słoiki dokładnie zakręć. Pasteryzuj w garnkach z wodą przez 15-20 minut. Następnie ostrożnie wyjmij słoiki z wody i ustaw na blacie do góry dnem. Przykryj kuchenną ściereczką i pozostaw do wystygnięcia. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Z podanych proporcji wyjdzie około 6 - 7 słoików o pojemności 600ml.

Leave a Reply