Sałatka z ogórków do słoików jest smacznym sposobem na zatrzymanie smaku warzyw na sezon zimowy.
Wydrukuj
Sałatka z ogórków
- V
- VG
- GF
- DF
Sałatka z ogórków do słoików.
Składniki
- 2kg ogórków gruntowych
- 2 czerwone papryka
- 1 papryczka chili
- 2 gałązki lubczyku
- 2 duże marchewki
- 2 duże cebule
- 1,5 łyżki soli
- Zalewa:
- 1l wody
- 220ml octu spirytusowego 10%
- 3 liście laurowe
- pół łyżeczki nasion gorczycy
- pół łyżeczki nasion kolendry
- pół łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
- 80g cukru
Sposób przygotowania
Marchewki obierz i pokrój w plasterki. Ogórki umyj, odetnij końcówki i pokrój w plastry. Cebule obierz i pokrój w piórka. Papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w słupki. Chili umyj, pokrój w plasterki. Lubczyk opłucz pod bieżącą wodą, posiekaj. Pokrojone warzywa i lubczyk przełóż do dużej miski, zasyp solą i dobrze wymieszaj. Odstaw na około 2 godziny, mieszając co jakiś czas. Przygotuj zalewę. Wodę, cukier i przyprawy umieść w garnku i zagotuj. Dolej ocet, zagotuj zalewę ponownie, wyłącz i wystudź. Po 2 godzinach odcedź warzywa i bardzo dokładnie odciśnij. Wyparz i wysusz słoiki i wieczka. Do czystych słoików nałóż sałatkę warzywną i mocno dociśnij. Sałatka powinna sięgać 4/5 wysokości słoików. Do słoików wlej zalewę, powinna całkowicie zakrywać ogórkową sałatkę jednak zostaw około 1 cm wolnej przestrzeni do wieczka. Delikatnie puknij słoikami o blat, by uwolnić powietrze spomiędzy warzyw. Jeśli jest taka potrzeba dolej do słoików zalewę. Słoiki dokładnie zakręć. Pasteryzuj w garnkach z wodą przez 15-20 minut. Następnie ostrożnie wyjmij słoiki z wody i ustaw na blacie do góry dnem. Przykryj kuchenną ściereczką i pozostaw do wystygnięcia. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Z podanych proporcji wyjdzie około 6 - 7 słoików o pojemności 600ml.