Kiszone pomidorki koktajlowe

Kiszenie warzyw i owoców jest świetnym sposobem na przygotowanie zdrowych i smacznych przetworów.

Wydrukuj

Kiszone pomidorki koktajlowe

napisała:

0,0 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Kiszone, czerwone pomidorki koktajlowe w słoikach.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 2kg pomidorków koktajlowych
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 l wody
  • pieprz ziarnisty
  • nasiona gorczycy
  • baldachimy kopru
  • liście laurowe
  • czosnek
  • korzeń chrzanu
Sposób przygotowania
Pomidorki umyj, oczyść z szypułek. Do każdego słoika włóż 1/4 łyżeczki gorczycy, kawałek obranego chrzanu, baldachim kopru, liść laurowy, dwa ząbki czosnku, kilka ziarenek pieprzu. Następnie przełóż do słoików pomidory, na górę dołóż kolejny baldachim kopru. Zagotuj wodę z solą w proporcjach 1 x 1 - 1 łyżka soli na 1 litr wody, wystudź. Zimną zalewą wypełnij słoiki z pomidorami. Szczelnie zakręć.

Leave a Reply