Placki cukiniowo-marchewkowe

Pyszne, chrupiące, aromatyczne placki. Przygotowane ze startej cukinii i marchewki. Placki cukiniowo-marchewkowe są idealne jako przystawka, lunch lub kolacja.

Wydrukuj

Placki cukiniowo-marchewkowe

napisała:

0,0 rating
  • V
Chrupiące cukiniowo-marchewkowe placuszki.
  • Poziom trudności:Łatwy
Składniki
  • 800g cukinii
  • 1 duża marchewka około 150g
  • 60g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 30g parmezanu
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól/pieprz
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Jeśli cukinia jest duża wytnij z niej nasiona i miękki miąższ a resztę również zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Jeśli cukinia jest młoda zetrzyj ją w całości. Warzywa przełóż do miski, dopraw solą i  wymieszaj. Odstaw na 30 minut. Czosnek obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę. Parmezan zetrzyj na tarce do sera. Cukinię i marchewkę odcedź a następnie przełóż na kuchenną ściereczkę i bardzo mocno odciśnij. Im lepiej odciśniesz sok z warzyw tym placki będą bardziej chrupiące. Starte warzywa przełóż do miski, dodaj czosnek, parmezan, jajka, świeżo zmielony pieprz i wymieszaj. Następnie przesiej do masy warzywnej mąkę i również wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj na nią łyżkę masy, delikatnie ją spłaszczając. Placki smaż z obu stron na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru. Podawaj z jogurtem lub dipem czosnkowym. Z podanych proporcji wyjdzie około 12 placuszków.

Leave a Reply