Ogórki konserwowe z chili

Ogórki konserwowe z chili są nowym spojrzeniem na klasyczne korniszony. Słodki i słony smak zalewy przełamuje kwaśność octu i pikantność suszonej papryczki chili.

Wydrukuj

Ogórki konserwowe z chili

napisała:

0,0 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Tradycyjne korniszony z nutą ostrości.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:20 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 2kg ogórków gruntowych
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 duża cebula
  • 6 niedużych baldachów kopru
  • nieduży kawałek korzenia chrzanu
  • 3 suszone małe papryczki chili
  • 6 łyżeczek ziaren gorczycy
  • Zalewa:
  • 2l wody
  • 50g soli
  • 150g cukru
  • 10 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1 pełna łyżeczka ziaren pieprzu
  • 500ml octu spirytusowego 10%
  • 1 łyżeczka nasion kolendry - można pominąć
Sposób przygotowania
Czyste słoiki i wieczka wyparz gorącą wodą i osusz. Ogórki włóż do miski i zalej zimną wodą. Pozostaw je w wodzie przez godzinę, następnie dokładnie umyj. Przygotuj zalewę: dwa litry wodę, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, nasiona kolendry, cukier i sól zagotuj. Gotuj zalewę przez 8-10 minut. Wyłącz, gdy zalewa trochę przestygnie dolej do niej ocet, wymieszaj i całkowicie wystudź. Marchewkę i cebulę obierz i pokrój w plasterki lub półplasterki. Do każdego słoika wsyp płaską łyżeczkę gorczycy, dodaj nieduży obrany ząbek czosnku, baldach kopru, kilka plasterków marchewki, plaster cebuli, pół suszonej papryczki chili, kawałek obranego korzenia chrzanu. Do słoików włóż ogórki. Układaj je ciasno, jaśniejszą częścią do góry. Do słojów wlej zalewę tak by ogórki były całkowicie przykryte jednak by została wolna przestrzeń do wieczka. Zakręć słoje mocno wieczkami. Pasteryzuj ulubionym sposobem. U mnie pasteryzowane w garnkach z wodą. Na spód garnka układam ściereczki, wkładam słoiki tak by się nie stykały. Następnie do garnków wlewam wodę, trochę ponad połowę wysokości słoików.  Zagotowuję wodę ze słojami, zmniejszam moc palnika i na mały ogniu pasteryzuję ogórki przez 8 minut. Wyjmuję, obracam wieczkami w dół i pozostawiam do wystygnięcia. Z podanych proporcji wychodzi około 6 słojów o pojemności 900ml.

Leave a Reply