Ogórki konserwowe z chili są nowym spojrzeniem na klasyczne korniszony. Słodki i słony smak zalewy przełamuje kwaśność octu i pikantność suszonej papryczki chili.
Wydrukuj
Ogórki konserwowe z chili
- V
- VG
- GF
- DF
Tradycyjne korniszony z nutą ostrości.
Składniki
- 2kg ogórków gruntowych
- 6 ząbków czosnku
- 1 marchewka
- 1 duża cebula
- 6 niedużych baldachów kopru
- nieduży kawałek korzenia chrzanu
- 3 suszone małe papryczki chili
- 6 łyżeczek ziaren gorczycy
- Zalewa:
- 2l wody
- 50g soli
- 150g cukru
- 10 liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 1 pełna łyżeczka ziaren pieprzu
- 500ml octu spirytusowego 10%
- 1 łyżeczka nasion kolendry - można pominąć