Cukinia w słoikach w curry

Cukinia w słoikach w curry jest idealnym sposobem na zatrzymaniem jej smaku na długi, zimowy czas.

Wydrukuj

Cukinia w słoikach w curry

napisała:

0,0 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Pyszne przetwory z cukinii.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:45 min.
  • Czas gotowania:30 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 4kg cukinii
  • 2 litry wody
  • 600g cukru
  • 2 łyżki soli
  • 4 łyżki curry
  • 500ml octu 10%
  • liście laurowe
  • ziarna gorczycy
  • ziarna pieprzu
  • ziele angielskie
  • 1 duża cebula
  • czosnek
Sposób przygotowania
Do przygotowania przetworów najlepiej sprawdzi się cukinia młoda, twarda z delikatną skórką. Jeśli masz cukinię starsza, obierz ją ze skórki i wydrąż gniazda nasienne. Przygotuj zalewę. Do głębokiego garnka wlej wodę, dosyp curry, cukier i sól, wymieszaj. Zagotuj wszystkie składniki i gotuj na małym ogniu przez dwie minuty. Wyłącz, odczekaj chwilę aż zalewa delikatnie przestygnie. Dolej do niej ocet, zamieszaj, wystudź. Cukinię umyj i osusz. Pokrój w słupki lub plasterki. Cebulę obierz i pokrój w plastry. Ząbki czosnku obierz. Do wyparzonych, suchych słoików wsyp pół łyżeczki ziaren gorczycy, duży plaster cebuli, kilka ziaren pieprzu około 4 oraz ziela angielskiego około 3, liść laurowy i ząbek czosnku. Do słoików włóż cukinię tak by ciasno wypełniła cały słój. Słoiki uzupełnił zalewą. Dobrze zakręć wieczka. Pasteryzuj w garnkach z wodą przez 15-20 minut. Następnie ostrożnie wyjmij słoiki z wody i ustaw na blacie do góry dnem. Przykryj kuchenną ściereczką i pozostaw do wystygnięcia. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Z podanych proporcji wyjdzie około 10-12 słoików o pojemności 700ml.

error: Zawartość jest chroniona!!