Kiszenie warzyw i owoców jest świetnym sposobem na przygotowanie zdrowych i smacznych przetworów.
Wydrukuj
Kiszone pomidorki koktajlowe
- V
- VG
- GF
- DF
Kiszone, czerwone pomidorki koktajlowe w słoikach.
Składniki
- 2kg pomidorków koktajlowych
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 l wody
- pieprz ziarnisty
- nasiona gorczycy
- baldachimy kopru
- liście laurowe
- czosnek
- korzeń chrzanu
Sposób przygotowania
Pomidorki umyj, oczyść z szypułek. Do każdego słoika włóż 1/4 łyżeczki gorczycy, kawałek obranego chrzanu, baldachim kopru, liść laurowy, dwa ząbki czosnku, kilka ziarenek pieprzu. Następnie przełóż do słoików pomidory, na górę dołóż kolejny baldachim kopru. Zagotuj wodę z solą w proporcjach 1 x 1 - 1 łyżka soli na 1 litr wody, wystudź. Zimną zalewą wypełnij słoiki z pomidorami. Szczelnie zakręć.