Wytrawna tarta z dynią i czerwoną cebulą

Jesień jest porą roku uwielbianą przez wszystkich kucharzy i fanów gotowania. Bogactwo jakim obdarza nas natura: grzyby, owoce i warzywa z chęcią prezentowane są na talerzach. Tarta z dynią i czerwoną cebulą z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom jesiennych smaków.

Wydrukuj

Wytrawna tarta z dynią i czerwoną cebulą

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
Smaczna, jesienna tarta.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:45 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • 250g mąki pszennej
  • 3 łyżki lodowatej wody
  • 150g zimnego masła - do ciasta
  • 3 duże jajka
  • 500g dyni - po obraniu ze skóry, pestek i miękkiego miąższu
  • 50g masła do podsmażenia dyni
  • 3 liście szałwii + do dekoracji
  • szczypta kurkumy
  • pieprz/sól
  • 200g sera feta
  • 200ml śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 duża czerwona cebula
Sposób przygotowania
Mąki przesiej do miski, dodaj do nich starte na tarce na grubych oczkach masło, lodowatą wodę, 1 jajko, szczyptę soli i szybko wymieszaj. Ręce ochłódź w zimnej wodzie, zagnieć ciasto, uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Dynię pokrój w kostkę około 1,5cm x 1,5cm. Na patelni rozpuść masło, dodaj do niego 3 listki szałwii i dosyp dynię. Dynię oprósz solą i podsmaż przez 10 minut co chwilę mieszając, wystudź. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na cienki placek na posypanym mąką blacie. Ciasto przełóż do formy na tartę - u mnie o średnicy 28cm, powinno zakrywać dno i boki, lekko dociśnij. Nakłuj dno i boki w wielu miejscach widelcem. Na ciasto połóż papier do pieczenia. Na papier wysyp obciążniki do pieczenia tart i wstaw ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. Jeśli nie masz specjalnych obciążników użyj np. ziaren grochu. Śmietanę połącz z pozostałymi jajkami, kurkumą, mielonymi paprykami i gałką muszkatołową. Ser rozkrusz na małe kawałki i połowę dodaj do śmietany, wymieszaj. Masa nie musi być jednolita, mieszaj jedynie do połączenia się składników. Cebulę drobno posiekaj. Podpieczony spód tarty wyjmij z piekarnika, ostrożnie zbierz papier z obciążeniem i zdejmij z ciasta. Na ciasto wyłóż dynię, cebulę - odrobinę pozostaw do dekoracji, ostrożnie wylej na nie masę jajeczno - śmietanową. Wstaw formę do piekarnika i piecz 30 minut. Po upieczeniu tartę wyjmij, rozsyp na nią pozostały ser, cebulę. Udekoruj listkami szałwii i oprósz pieprzem.

Leave a Reply