Tatar ze śledzia

Wyśmienicie wyglądająca, rybna przystawka. Doskonale uzupełniające się smaki: octowy matias, delikatne jajko, kwaśne ogórki, ostra cebula, świeży szczypior i słodki burak. Danie idealne na przekąskę lub przystawkę, pobudzające apetyt na więcej. 

Wydrukuj

Tatar ze śledzia

napisała:

4,4 rating based on 5 ratings
  • V
  • GF
Tatar w śledziowym wydaniu.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:10 min.
  • Ilość porcji:3
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1 duży burak
  • 2 duże ogórki kiszone
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 jajka
  • szczypiorek
  • sól/pieprz
  • oliwa
  • bazylia
  • 400g matiasów
Sposób przygotowania
Buraczki obierz, podziel na mniejsze części i ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Śledzie wyjmij z zalewy, jajka ugotuj na twardo i wystudź, cebulę obierz, ogórki kiszone wyjmij z zalewy i odcedź. Jajka, śledzie, buraczki, cebulę, ogórki, szczypiorek pokrój w kostkę lub posiekaj. Ring posmaruj od wewnętrznej strony oliwą, ułóż na talerzu i warstwami ułóż składniki pomijając szczypiorek. Ostrożnie dociśnij wieczkiem całość a następnie zdejmij ring starając się nie zniszczyć konstrukcji. Tatar posyp szczypiorem, skrop kilkoma kroplami oliwy i udekoruj liśćmi bazylii.

Leave a Reply