Smaczne i sycące pierogi, idealne do podania na wigilijną kolację. Polane okrasą z boczku i zeszklonej cebulki mogą stanowić atrakcyjną przystawkę. Sprawdzą się również wyśmienicie podane z gorącym, czerwonym wigilijnym barszczykiem.
Składniki
-
Ciasto:
-
300g mąki pszennej
-
3 łyżeczki masła
-
125ml gorącej wody
-
1 jajko
-
szczypta soli
-
Farsz:
-
800g kiszonej kapusty
-
4 duże garście suszonych grzybów
-
1 marchewka
-
2 duże białe cebula
-
sól/pieprz
Sposób przygotowania
Grzyby zalej wodą i odstaw na minimum 8 godzin. Po tym czasie przelej je do garnka, dodaj szczyptę soli, marchewkę i gotuj przez około 30minut na małym ogniu. Po ugotowaniu odcedź grzyby i wystudź. Marchewkę pokrój w drobną kosteczkę.
Kapustę włóż do szerokiego garnka, zaleją wodą – by wystawała centymetr nad kapustą. Gotuj do miękkości. Następnie odcedź i wystudż.
Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na maśle, następnie wystudź.
Przygotuj ciasto pierogowe. Masło rozpuść w wodzie i dodaj do przesianej mąki i soli. Wymieszaj składniki, następnie dodaj jajko. Dłońmi zagnieć ciasto i na oprószonej stolnicy wyrabiaj ciasto przez około 10 minut.
Ciasto zawiń w folię aluminiową i odstaw na 30 minut.
Kapustę i grzyby drobno posiekaj dodaj do nich cebulę i marchewkę. Dopraw farsz solą i pieprzem i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
Ciasto podziel na części. Jedną połóż na oprószonej stolnicy lub blacie, pozostałe schowaj do miski i przykryj ściereczką. Rozwałkuj ciasto na grubość 2-3 mm i za pomocą szklanki wycinaj kółka. Na środek każdego kółka połóż farsz. Złóż placek na pół i sklej brzegi. Z każdą częścią ciasta zrób to samo.
Zagotuj posoloną wodę w garnku i dodawaj partiami pierogi. Gotuj około 3 minuty od momentu wypłynięcia, następnie wyłów cedzakową łyżką.
Podawaj z barszczem czerwonym lub zeszklona cebulką i boczkiem.