Mus dyniowo-pomarańczowy

Mus dyniowy z dodatkiem soku z cytryny jest idealnym deserem na jesienne nastroje. Kwaśny mus w pięknym pomarańczowym kolorze idealnie współgra ze słodyczą śmietanki. Korzenne ciasteczka dodają dodatkowej struktury i chrupkości.

Wydrukuj

Mus dyniowo-pomarańczowy

napisała:

0,0 rating
  • V
Jesienny deser z dodatkiem dyni.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:5 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 8 łyżek puree z upieczonej dyni
  • sok z 1,5 pomarańczy
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 100ml wody
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1cm obranego korzenia imbiru
  • 200ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru
  • czekolada
  • ciasteczka korzenne
Sposób przygotowania
Sok z pomarańczy przelej do garnka, dodaj do niego wodę, puree z dyni, miód, starty na tarce o małych oczkach imbir, gałkę muszkatołową. Wymieszaj, za pomocą blendera zmiksuj na gładki mus. Jeśli lubisz musy słodsze dodaj więcej miodu. Mus podgrzej. Śmietankę ubij na sztywno z odrobiną cukru. Przełóż ja do rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką. Ciepły mus przełóż do słoiczków lub szklaneczek, udekoruj śmietaną posyp startą czekoladą. Podawaj z dodatkiem ciasteczek korzennych lub rurek.

Leave a Reply