Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Gdy tylko rozpocznie się sezon na truskawki – rozpoczyna się sezon na drożdżowe. Drożdżowe ciasto z truskawkami, drożdżówki, bułeczki, zawijańce i rogale. Idealne, miękki, słodkie, z kruszonką. Świetne jako poobiedni dodatek do kawy. Wspaniałe jako śniadanie na słodko, pyszne.

Wydrukuj

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

napisała:

5,0 rating based on 2 ratings
  • V
Miękkie i słodkie ciasto drożdżowe.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas gotowania:45 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 40g świeżych drożdży
  • 120g cukru
  • 200ml mleka
  • 100g masła
  • 500g mąki pszennej tortowej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • olej
  • 1/2kg truskawek
  • Kruszonka:
  • 100g mąki
  • 50g zimnego masła
  • 50g cukru
Sposób przygotowania
Mleko podgrzej. W wysokimi naczyniu wymieszaj drożdże z łyżeczką cukru i 1/3 ciepłego mleka. Rozczyn będzie rósł dlatego zwróć uwagę na wielkość naczynia. Naczynie przykryj kuchenną ściereczką i odstaw na 15 minut w ciemne, ciepłe miejsce. Do pozostałego ciepłego mleka dodaj cukier oraz masło. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj by się rozpuściły i pozostaw do wystygnięcia. Mąkę przesiej do wysokiej, szerokiej,  plastikowej miski, dodaj wyrośnięty rozczyn, sól oraz jajko. Składniki wymieszaj a następnie dolej pozostałe mleko z masłem i cukrem. Przez 15 minut wyrabiaj ciasto, powinno byś lepkie jednak odchodzące od dłoni. Jeśli będzie się mocno kleiło dosyp mąki.  Z ciasta uformuj kule. Wyjmij je z miski, oprósz ją delikatnie mąką a następnie włóż z powrotem ciasto. Przykryj kuchenną ściereczką i pozostaw w ciepłym, ciemnym miejscu przez około 1.5h. Na środek brytfanny - u mnie okrągła o średnicy 23cm - wlej kilka kropli oleju a następnie za pomocą silikonowego pędzla rozprowadź go dokładnie po dnie i bokach naczynia. Wyrośnięte ciasto wyrabiaj przez kilka minut. Przełóż do brytfanny, rozciągnij na równą warstwę i pozostaw na 30 minut pod przykryciem. Gdy ciasto będzie wyrastało przygotuj kruszonkę. Masło połącz z cukrem i mąką a następnie posiekaj nożem. Przez krótką chwilę wyrabiaj kruszonkę dłońmi. Truskawki pokrój na mniejsze części i rozłóż równą warstwą na cieście i posyp kruszonką. Ciasto wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnia na około 45 minut. Sprawdź czy ciasto jest gotowe za pomocą drewnianego patyczka. Wbij go w ciasto i wyjmij, jeśli patyczek będzie suchy ciasto jest gotowe.

Leave a Reply