Składniki
-
40g świeżych drożdży
-
120g cukru
-
200ml mleka
-
100g masła
-
500g mąki pszennej tortowej
-
1 jajko
-
szczypta soli
-
olej
-
1/2kg truskawek
-
Kruszonka:
-
100g mąki
-
50g zimnego masła
-
50g cukru
Sposób przygotowania
Mleko podgrzej. W wysokimi naczyniu wymieszaj drożdże z łyżeczką cukru i 1/3 ciepłego mleka. Rozczyn będzie rósł dlatego zwróć uwagę na wielkość naczynia. Naczynie przykryj kuchenną ściereczką i odstaw na 15 minut w ciemne, ciepłe miejsce. Do pozostałego ciepłego mleka dodaj cukier oraz masło. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj by się rozpuściły i pozostaw do wystygnięcia. Mąkę przesiej do wysokiej, szerokiej, plastikowej miski, dodaj wyrośnięty rozczyn, sól oraz jajko. Składniki wymieszaj a następnie dolej pozostałe mleko z masłem i cukrem. Przez 15 minut wyrabiaj ciasto, powinno byś lepkie jednak odchodzące od dłoni. Jeśli będzie się mocno kleiło dosyp mąki. Z ciasta uformuj kule. Wyjmij je z miski, oprósz ją delikatnie mąką a następnie włóż z powrotem ciasto. Przykryj kuchenną ściereczką i pozostaw w ciepłym, ciemnym miejscu przez około 1.5h. Na środek brytfanny - u mnie okrągła o średnicy 23cm - wlej kilka kropli oleju a następnie za pomocą silikonowego pędzla rozprowadź go dokładnie po dnie i bokach naczynia. Wyrośnięte ciasto wyrabiaj przez kilka minut. Przełóż do brytfanny, rozciągnij na równą warstwę i pozostaw na 30 minut pod przykryciem. Gdy ciasto będzie wyrastało przygotuj kruszonkę. Masło połącz z cukrem i mąką a następnie posiekaj nożem. Przez krótką chwilę wyrabiaj kruszonkę dłońmi. Truskawki pokrój na mniejsze części i rozłóż równą warstwą na cieście i posyp kruszonką. Ciasto wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnia na około 45 minut. Sprawdź czy ciasto jest gotowe za pomocą drewnianego patyczka. Wbij go w ciasto i wyjmij, jeśli patyczek będzie suchy ciasto jest gotowe.