Bezy są przygotowane z białek jaj i cukru kryształowego lub cukru pudru. Idealnie chrupiące, słodkie, rozpływające się w ustach. Bezę można przygotować na mnóstwo sposobów – jako małe ciasteczka, mini torciki lub imponujące, wielkie torty np. beza Pavlova. Wzbogacone o świeże lub suszone owoce, kremy, czekolady, konfitury, winne lub owocowe sosy z pewnością znajdą swoich zagorzałych fanów.
Wydrukuj
Torciki bezowe z malinami
- V
- GF
Pięknie wyglądające torciki.
Składniki
- 4 białka
- 200g cukry do bez
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 200ml śmietanki 36%
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 300g malin do sosu plus kilka do dekoracji
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 kostki gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
Jajka sparz gorącą wodą, oddziel żółtka od białek. Z żółtek możesz przygotować np. sos holenderski. Białka ubij ze szczyptą soli i łyżeczką octu jabłkowego na sztywną pianę, wciąż ubijając dodawaj stopniowo cukier. Piana powinna być lśniąca i bardzo mocno ubita. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i na nim uformuj 6 płaskich okręgów o średnicy około 10 cm. Bezy piecz w temperaturze 120 stopni przez około półtorej godziny. Po upływie tego czasu otwórz piekarnik i delikatnie popukaj w bezę. Odgłos powinien być głuchy, beza dobrze wysuszona. Ostrożnie odklej ją od papieru i sprawdź czy spód jest suchy. Jeśli będzie potrzeba przedłuż czas suszenia bez. Po upieczeniu bezy wystudź. Przygotuj sos malinowy - podgrzej maliny z miodem aż zaczną się rozpadać, sos zacznie gęstnieć a następnie przetrzyj je przez sito by pozbyć się pestek. Ubij śmietanę z sokiem z cytryny i cukrem. Na 3 bezy nałóż bitą śmietanę, kilka malin i przykryj kolejną bezą. Na wierz nałóż pozostałą śmietanę, owoce i rozlej sos malinowy. Zetrzyj odrobinę gorzkiej czekolady.