Pesto z pokrzywy z orzechami włoskimi

Pesto z pokrzywy to wiosenny, zachęcający, zielony kolor i bardzo intensywny smak. Pesto jest ciężkie i wytrawne – nie każdemu będzie gustował w jego smaku. Idealnie sprawdzi się do makaronów, pierogów i dań z grilla. 

Wydrukuj

Pesto z pokrzywy z orzechami włoskimi

napisała:

4,5 rating based on 2 ratings
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Intensywne w smaku prest z młodej pokrzywy.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:10 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 4 garście liści pokrzywy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól/pieprz
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 4 łyżki oliwy - w razie konieczności więcej
Sposób przygotowania
Pokrzywę zbieraj wczesną wiosną, listki są świeże i delikatne. Zbieraj pokrzywę, która rośnie z dala od ruchliwych dróg. Listki oderwij od łodyg i opłucz pod bieżącą wodą - wysusz. Do liści dodaj orzechy, sól, pieprz, sok z cytryny, obrany czosnek i oliwę. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Spróbuj pesto i dopraw w razie konieczności lub dolej oliwy gdy konsystencja jest zbyt gęsta.

Leave a Reply