Mazurek kajmakowy

Mazurki to niskie, słodkie ciasta, które piecze się jedynie w okresie wielkanocnym. Wywodzą się prawdopodobnie z tradycji tureckiej. Przygotowywane były jako nagroda dla wszystkich, którzy w okresie postu zachowywali wstrzemięźliwość, abstynencję oraz nie ulegali pokusie na jedzenie słodkości. Mazurki zazwyczaj mają kształt prostokąta, jednak swoją popularność zdobyły również mazurki kwadratowe i w kształcie jajka. Charakteryzują się ramką wzdłuż krawędzi, warkoczami lub kratką z ciasta. Zazwyczaj przygotowane są z dodatkiem suszonych owoców: suszonych moreli, suszonych śliwek, żurawiny, rodzynek. Do mazurków dodaje się również migdały i orzechy. Często dla przełamania smaku wykorzystuje się konfitury z dzikiej róży, malin, wiśni. 

Wydrukuj

Mazurek kajmakowy

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
Wielkanocny mazurek na cienkim spodzie.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:25 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 300g mąki pszennej
  • 150g zimnego masła
  • 70g cukru pudru
  • 150g konfitury malinowej
  • puszka masy kajmakowj/krówkowej 400g
  • suszone morele/suszone śliwki/orzechy/migdały
Sposób przygotowania
Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej cukier puder, starte na tarce o dużych oczkach zimne masło, jajko, zimną wodę i szczyptę soli. Wymieszaj wszystkie składniki i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki. 3/4 ciasta wyłóż na papier do pieczenia, przykryj kolejnym arkuszem papieru i rozwałkuj na cienki prostokąt. Ciasto pozostaw na dolnym arkuszu papieru i wraz z nim przeciągnij ciasto na blachę z piekarnika. Z pozostałej części przygotuj ruloniki które będą ramką do mazurka oraz inne ozdoby np. kwiatki, warkoczyki, kółeczka itp. Prostokąt nakłuj delikatnie widelcem, posmaruj konfiturą, rulony doklej na brzegach ciasta i dociśnij widelcem, tworząc wzorek. Rozłóż na mazurku ozdoby. Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjmij ciasto i wystudź. Masę kajmakową przełóż do miski i dokładnie wymieszaj by nie było grudek. Następnie przełóż ją na ciasto tworząc równą warstwę. Posyp ulubionymi dodatkami np. suszonymi morelami, rodzynkami, migdałami, orzechami.

Leave a Reply