Mazurki to niskie, słodkie ciasta, które piecze się jedynie w okresie wielkanocnym. Wywodzą się prawdopodobnie z tradycji tureckiej. Przygotowywane były jako nagroda dla wszystkich, którzy w okresie postu zachowywali wstrzemięźliwość, abstynencję oraz nie ulegali pokusie na jedzenie słodkości. Mazurki zazwyczaj mają kształt prostokąta, jednak swoją popularność zdobyły również mazurki kwadratowe i w kształcie jajka. Charakteryzują się ramką wzdłuż krawędzi, warkoczami lub kratką z ciasta. Zazwyczaj przygotowane są z dodatkiem suszonych owoców: suszonych moreli, suszonych śliwek, żurawiny, rodzynek. Do mazurków dodaje się również migdały i orzechy. Często dla przełamania smaku wykorzystuje się konfitury z dzikiej róży, malin, wiśni.
Wydrukuj
Mazurek kajmakowy
- V
Wielkanocny mazurek na cienkim spodzie.
Składniki
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody
- 300g mąki pszennej
- 150g zimnego masła
- 70g cukru pudru
- 150g konfitury malinowej
- puszka masy kajmakowj/krówkowej 400g
- suszone morele/suszone śliwki/orzechy/migdały