Flaki wołowe w tradycyjnej kuchni polskiej występują od dawna. Flaki tak jak i inne podroby mają swoich zwolenników i kulinarnych przeciwników. Aby były smaczne należy poświęcić im uwagę i odpowiednio przyrządzić. Przygotowane na bulionie warzywnym, wzbogacone o imbir, majeranek i gałkę muszkatołową są pyszną i rozgrzewającą zupą.
Wydrukuj
Flaczki wołowe – zamojskie
- GF
- DF
Tradycyjne flaczki w pomidorowym wydaniu.
Składniki
- 1kg flaków wołowych gotowanych
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/4 pora
- mała bulwa selera
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- sól
- 2cm kawałek imbiru starty na tarce
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 200ml przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki majeranku