Każdy z nas zaglądając w swoje wspomnienia z dzieciństwa z pewnością przywoła to dotyczące faworków. Kuchnia a w niej mama lub babcia która wycina paski z ciasta a następnie jakoś dziwnie je przekręca, przewija i czaruje. Wkłada do garnka a po chwili wyjmuje pyszne, chrupiące cudo. Przygotowanie faworków może do najszybszych i najłatwiejszych nie należy jednak zrobienie ich własnoręcznie napawa dumą a ich smak jest wtedy wyjątkowy. Smaczne ciasteczko z delikatną słodyczą cukru pudru jest idealne na polski tradycyjny tłusty czwartek.
Wydrukuj
Faworki
- V
Pyszny, tradycyjny przysmak, idealny na tłusty czwartek.
Składniki
- 1/2 kg mąki pszennej
- 10 żółtek
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka spirytusu
- 1l oleju rzepakowego
- szczypta soli
- cukier puder do posypania faworków