Szpinakowy torcik naleśnikowy z łososiem

Pięknie wyglądający naleśnikowy torcik. Naleśniki przygotowane ze szpinaku, czosnku i mąki owsianej są zdrowe, pachnące i w pięknym zielonym kolorze. Dodatek kremowego, śmietankowego serka oraz wyrazistego, wędzonego łososia uzupełnia całość. Torcik naleśnikowy świetnie sprawdzi się jako eventowa przystawka. 

Wydrukuj

Szpinakowy torcik naleśnikowy z łososiem

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
Imponująco wyglądająca przystawka.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:20 min.
  • Ilość porcji:3
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki owsianej (może być pszenna, orkiszowa, gryczana)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 300g wędzonego łososia
  • 300g serka kremowego śmietankowego
  • sól/pieprz
  • 300g mrożonego szpinaku rozdrobnionego (po rozmrożeniu)
  • oliwa do smażenia
Sposób przygotowania
Szpinak rozmroź na sitku. Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej mleko, jajka, sól, pieprz, starty na tarce o małych oczkach czosnek. Szpinak mocno odciśnij by pozbyć się nadmiaru wody i dodaj go do reszty składników. Wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą masę. Ciasto powinno być gęstsze niż naleśnikowe - jeśli Twój szpinak był bardzo wodnisty dosyp więcej mąki. Odrobinę oliwy rozgrzej na patelni naleśnikowej i smaż na niej małe - około 9 cm średnicy i cienkie naleśniczki. Smaż około półtorej do dwóch minut z każdej strony. Naleśniki zdejmij z patelni i wystudź. Za pomocą szklanki o średnicy około 8 cm średnicy z każdego naleśnika wytnij równy, kształtny placuszek. Naleśnik posmaruj cienką warstwą serka i rozłóż na nim plasterek łososia. Kolejne warstwy układaj jeden na drugim tworząc torcik. Delikatnie dociskaj warstwy by torcik był stabilny. Każdy możesz związać za pomocą sznurka wędliniarskiego lub tasiemki, wstążeczki. Z podanych proporcji przygotujesz około 24 naleśniczków o średnicy około 8 cm.



Leave a Reply