Pięknie wyglądający naleśnikowy torcik. Naleśniki przygotowane ze szpinaku, czosnku i mąki owsianej są zdrowe, pachnące i w pięknym zielonym kolorze. Dodatek kremowego, śmietankowego serka oraz wyrazistego, wędzonego łososia uzupełnia całość. Torcik naleśnikowy świetnie sprawdzi się jako eventowa przystawka.
Wydrukuj
Szpinakowy torcik naleśnikowy z łososiem
- V
Imponująco wyglądająca przystawka.
Składniki
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki owsianej (może być pszenna, orkiszowa, gryczana)
- 1 szklanka mleka
- 2 ząbki czosnku
- 300g wędzonego łososia
- 300g serka kremowego śmietankowego
- sól/pieprz
- 300g mrożonego szpinaku rozdrobnionego (po rozmrożeniu)
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania
Szpinak rozmroź na sitku. Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej mleko, jajka, sól, pieprz, starty na tarce o małych oczkach czosnek. Szpinak mocno odciśnij by pozbyć się nadmiaru wody i dodaj go do reszty składników. Wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą masę. Ciasto powinno być gęstsze niż naleśnikowe - jeśli Twój szpinak był bardzo wodnisty dosyp więcej mąki. Odrobinę oliwy rozgrzej na patelni naleśnikowej i smaż na niej małe - około 9 cm średnicy i cienkie naleśniczki. Smaż około półtorej do dwóch minut z każdej strony. Naleśniki zdejmij z patelni i wystudź. Za pomocą szklanki o średnicy około 8 cm średnicy z każdego naleśnika wytnij równy, kształtny placuszek. Naleśnik posmaruj cienką warstwą serka i rozłóż na nim plasterek łososia. Kolejne warstwy układaj jeden na drugim tworząc torcik. Delikatnie dociskaj warstwy by torcik był stabilny. Każdy możesz związać za pomocą sznurka wędliniarskiego lub tasiemki, wstążeczki. Z podanych proporcji przygotujesz około 24 naleśniczków o średnicy około 8 cm.