Przygotowanie domowego pieczywa jest długotrwałe jednak zapach unoszący się w domu podczas pieczenia i jego smak, rekompensuje czas oczekiwania. Upieczone bagietki mają wyborny smak. Świetnie smakują jeszcze ciepłe posmarowane masłem. Wybitne jako dodatek do krewetek, śniadaniowych past. Podane do tatara z pewnością podkreślą smak mięsa.
Wydrukuj
Rustykalne bagietki
- V
- VG
- DF
Pyszne i łatwe w przygotowaniu bagietki.
Składniki
- 20g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy
- 1 1/2 szklanki mąki żytniej razowej
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1/2 szklanki mąki pszennej 00
Sposób przygotowania
Drożdże wkrusz do głębokiego naczynia, dodaj cukier, 1/4 szklanki ciepłej wody, 2 łyżki mąki. Składniki rozczynu dokładnie wymieszaj, przykryj kuchenną ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąki przesiej do miski, dodaj sól, oliwę, 3/4 szklanki ciepłej wody i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką a następnie zagnieć dłońmi ciasto. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na 3 część, każdą porcję ciasta uformuj na kształt bagietki i połóż na blasze. Pozostaw odstęp między każdą bagietką. Pieczywo przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw do wyrośnięcia przez półtorej godziny w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu można bagietki ponacinać delikatnie na górze nożem. Piecz bagietki 25 minut w temperaturze 220 stopni - góra i dół. Następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni, przełącz piekarnik na termoobieg i piecz kolejne 5 minut. Po upieczeniu wyjmij bagietki z piekarnika, przełóż na kratkę i wystudź. Z podanych porcji wyjdą 3 bagietki.