Banany są pysznymi owocami, które bogate są w składniki mineralne i witaminy. Poza ich pozytywnym oddziaływaniem na nasz organizm mają wiele walorów kulinarnych. Są świetnym dodatkiem do mięs. Można przygotować z nich pyszne śniadaniowe pancakes i naleśniki. Banany są idealne w chlebkach, puddingach, musach, babeczkach, ciasteczkach i ciastach.
Wydrukuj
Ciasto bananowe z konfiturą
- V
Pyszne bananowe ciasto
Składniki
- 300g mąki pszennej
- 100g mąki kukurydzianej
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 dojrzałe banany
- 100g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 400g konfitury (u mnie 200g truskawkowej i 200g z borówki)
- 1 jajko
Sposób przygotowania
Masło rozpuść, dodaj do niego cukier, sól, wymieszaj i przestudź. Mąki, kurkumę i proszek do pieczenia przesiej do miski. Banany obierz, przełóż do innej miski i rozetrzyj widelcem. Dodaj do nich jajko, przestudzone masło z cukrem i solą i zamieszaj. Bananową masę przelej do mąki i dokładnie wymieszaj składniki. Ciasto powinno być dość gęste. Podziel je na 3 część. Pierwszą cześć przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierz rozłóż warstwę konfitury na nią kolejną warstwę ciasta, drugą warstwę konfitury i ostatnią warstwę ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i piecz około 50 - 60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i wystudź.