Święta Bożego Narodzenia są zawsze pachnące przyprawami. Unoszący się w galeriach, supermarketach zapach cynamonu, imbiru, kardamonu, anyżu, gałki muszkatołowej wyczuwany jest również w domach. Korzenne, piernikowe ciasteczka idealnie wpasowują się w świąteczny klimat. Kruche, słodkie, w pięknych świątecznych kształtach.
Wydrukuj
Korzenne ciasteczka
- V
Łatwe w przygotowaniu korzenne ciasteczka
Składniki
- 150g masła
- 2 łyżki mleka
- 4 łyżki miodu
- szczypta soli
- 250g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40g przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
Sposób przygotowania
Masło, sól, mleko i mód podgrzej tak by składniki się rozpuściły, dokładnie wymiesza i wystudź. Mąkę przesiej do miski, dodaj przyprawy, sodę, proszek do pieczenia, jajko, oraz rozpuszczone masło z mlekiem i miodem. Wymieszaj składniki a następnie zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i pozostaw w lodówce przez godzinę. Ciasto podziel na dwie części. Jedną z nich pozostaw w lodówce, drugą rozwałkuj na stolnicy lub blacie podsypanym mąką. Ciasteczka odrobinę urosną podczas pieczenie więc rozwałkuj ciasto bardzo cienko. Wykrój foremkami w ulubionych wzorach ciasteczka a następnie przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 10 minut - do uzyskania złotego koloru, w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Z pozostałą w lodówce częścią ciasta zrób identycznie. Ciasteczka po upieczeniu są miękkie, w miarę chłodzenia twardnieją.