Creme brulee z anyżem i pomarańczą

Creme brulee czyli dosłownie tłumacząc „przypalona śmietanka, przypalony krem” jest deserem idealnym. Delikatny, aksamitny środek, pękająca i słodka skorupka. Nic więc dziwnego, że o jego pochodzenie spierają się Francuzi, Hiszpanie i mieszkańcy Wielkiej Brytanii. Przygotowanie deseru nie należy do najłatwiejszych jednak warto poświęcić mu uwagę. Wersja świąteczna deseru wzbogacona o anyż i sok z pomarańczy z pechowością przypadnie do gustu wszystkim smakoszom. 

Wydrukuj

Crème brûlée z anyżem i pomarańczą

napisała:

4,8 rating based on 4 ratings
  • V
  • GF
Delikatny, wyborny deser.
  • Poziom trudności:Średni
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:60 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 70g drobnego cukru + to posypania deserów
  • 400ml śmietany 36%
  • 100ml śmietany 30%
  • 6 żółtek
Sposób przygotowania
Śmietany, cukier, sok z pomarańczy, gwiazdki anyżu podgrzej - masa powinna być letnia, dokładnie wymieszaj i przecedź. Żółtka wymieszaj trzepaczką. Cienką stróżką, partiami dodawaj śmietankę, powoli mieszając masę. Mieszaj delikatnie by masa na creme się nie spieniła. Przelej ostrożnie masę do foremek. Piekarnik nagrzej do 100 stopni. Na blachę z piekarnika wlej wodę, ustaw na niej foremki, woda powinna sięgać jedynie około 5mm wysokości foremki. Piecz creme około 80 minut, po tym czasie delikatnie rusz foremkę. Creme powinien być ścięty. Jeśli wciąż będzie za rzadki wydłuż czas pieczenia. Foremki wyjmij z piekarnika, wystudź i wstaw do lodówki na minimum 8h. Wyjmij creme z lodówki, górę posyp cukrem i za pomocą palnika do cremu brulee stop cukier tworząc karmelową skorupkę.

Leave a Reply