Kokosowe placuszki

Standardowe, śniadaniowe kanapki z czasem stają się monotonnym rozpoczęciem dnia. Kokosowe, delikatne placuszki są z pewnością ich przeciwieństwem. Pachnące, miękkie, ciepłe. Idealne na śniadanie jak i przekąskę lub lekki deser. Z pewnością zadowolą również najmłodszych współtowarzyszy domowego stołu. 

Wydrukuj

Kokosowe placuszki

napisała:

4,5 rating based on 2 ratings
  • V
  • GF
Pachnące kokosem placuszki.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:15 min.
  • Czas gotowania:10 min.
Składniki
  • 400ml mleka
  • 100g mąki kokosowej
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 1/2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
Sposób przygotowania
Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem. Dodaj do nich mąkę, proszek do pieczenia, sodę, mleko, imbir, wiórki kokosowe, olej i wymieszaj wszystkie składniki. Białka ubij na sztywno a następnie przełóż do wcześniej powstałej masy. Delikatnie wymieszaj a następnie smaż małe placuszki na patelni naleśnikowej. Placuszki są bardzo delikatne dlatego przewracaj jej ostrożnie natłuszczoną szpatułką - by ciasto nie przywarło do szpatułki. Smaż około minutę z każdej strony. Jeśli za mocno przywierają do patelni dodaj odrobinę oleju. Podawaj z owocami i jogurtem naturalnym.

Leave a Reply