Idealnie wyważony smak. Połączenie dyni z cebulą, papryką, papryczką chilli, cukrem i octem sprawi, że nigdy więcej nie sięgniesz po ketchup kupiony w supermarkecie lub innym sklepie. Dodatkowym plusem jest możliwość zamknięcia tego smaku w słoiku na długie zimowe wieczory. Piękny, intensywny kolor ucieszy oko a unoszący się w powietrzu aromat przywoła uśmiech na twarzy. Ketchup jest pracochłonny, gotowanie trwa jednak łatwość jego wykonania jest wielką zaletą.
Wydrukuj
Ketchup z dyni
- V
- VG
- GF
- DF
Domowy ketchup wykonany na bazie dyni z pewnością będzie smaczną niespodzianką.
Składniki
- 3 kg dyni ( bez pestek i skóry)
- 1 kg pomidorów
- 1 kg papryki czerwonej
- 1 kg cebuli
- 1/4 szklanki cukru brązowego
- sól/pieprz
- 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
- 2 cm kawałek startego imbiru
- 2 ostre papryczki chilli