Jesienny, żółty kolor ciasta przypomina nam o mijającym lecie. Jednak nadchodząca jesień jest bogata w dary natury, które mogą cieszyć nas na tak wiele sposobów. Jednym z nich jest pyszne, aromatyczne ciasto dyniowe. Piękny kolor z pewnością przyciągnie uwagę, zniewalający zapach skusi aromatem a smak z niczym nie może się równać.
Wydrukuj
Ciasto dyniowe z pomarańczą
- V
- GF
- DF
Wilgotne, aromatyczne jesienne ciasto.
Składniki
- 300g puree z dyni
- 1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 200g masła
- 3/4 szklanki cukru
- starty 2cm kawałek imbiru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- skórka z 1 pomarańczy
- sok z 1 pomarańczy
- 3 jajka