Leśny mech wersja fit

Znany przez wielu, uwielbiany przez wszystkich. Idealne, pięknie wyglądające oraz smaczne ciasto. Zaskakujące użycie szpinaku do słodkiego deseru może wzbudzać pewne obawy, jednak opinie wszystkich, którzy mieli okazje spróbować tego ciasta są jednobrzmiące… jest to genialne danie. Słodki smak kremu, delikatność malin i kwaskowatość jagód współgra z szpinakowym ciastem. Dodatkowym i bardzo wielkim walorem ciasta jest jego piękny wygląd który z pewnością zachwyci wzrokowców.

Wydrukuj

Leśny mech wersja fit

napisała:

3,0 rating based on 6 ratings
  • V
  • GF
Kultowe ciasto w wersji light.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:50 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 450g zamrożonego rozdrobnionego szpnaku
  • 200g mleczka kokosowego
  • 3/4 szklanki ksylitolu
  • 3/4 szklanki oleju kokosowego - płynnego
  • 1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 galaretka cytrynowa bez cukru 77g
  • 2 łyżeczki ksylitolu do kremu
  • ulubione owoce
  • 3 jajka
Sposób przygotowania
Puszkę mleczka kokosowego wstaw na min 8 godzin do lodówki. Szpinak rozmroź na sitku, odciśnij nadmiar wody.  Mąkę przesiej, dodaj sodę i proszek do pieczenia. Jajka zmiksuj z ksylitolem, dodaj olej, następnie stopniowo dosypuj mąkę. Gdy masa się połączy dodaj szpinak, szybko zmiksuj na jednolitą masę. Przelej ją do tortownicy (20cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia, piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut. Sprawdź za pomocą drewnianego patyczka czy ciasto jest gotowe. Patyczek po przebiciu ciasta do dna powinien być suchy. Wyjmij ciasto z piekarnika i wystudź. Wyjmij z tortownicy, odetnij od góry 1/3 ciasta i pokrusz, będzie to zielona posypka na krem. Galaretkę przygotuj jak w opisie z opakowania, następnie wstaw do lodówki. Nie może się ściąć, ma się jedynie schłodzić do konsystencji płynnego budyniu. Odcedź mleczko kokosowe, potrzebna jest tylko twarda masa. Ubij ją mikserem dodając 1 łyżeczkę ksylitolu, w innym pojemniku ubij na sztywną pianę białka, dosłodź je 1 łyżeczką ksylitolu. Za pomocą łyżki delikatnie połącz białka z ubitym mleczkiem kokosowym. Wymieszaj na jednolitą masę, dodaj do niej galaretkę, ponownie delikatnie wymieszaj, spróbuj smak, dosłodź wedle uznania. Szpinakowy spód ciasta znowu zamknij w tortownicy i wyłóż na niego kokosowo - cytrynowy krem. Krem posyp pozostałą posypką. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny by ciasto się związało. Podawaj posypane ulubionymi owocami np jagodami, borówkami, malinami, poziomkami, orzechami, pestkami granatu.

Leave a Reply