Nad cudownością truskawek zachwycałam się już niejednokrotnie. Są pyszne, słodkie, orzeźwiające i pachną latem. Są bogate w składniki odżywcze, witaminy i minerały. Dodatkowo są małokaloryczne. Same zalety i plusy. Połączone z delikatnym, kruchym ciastem są idealną propozycją na letnie desery.
Wydrukuj
Kruche z truskawkami
- V
Idealne na lato, pyszne truskawkowe ciasto.
Składniki
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 5 żółtek
- 200g margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki smalcu
- 2 łyżki śmietany
- 1 kilogram truskawek
Sposób przygotowania
Mąkę przesiej, dodaj do niej cukier oraz margarynę i smalec. Posiekaj nożem dodaj śmietanę i żółtka, szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę i podziel ją na dwie równe części. Każdą owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut. Brytfannę wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij z lodówki jedną część ciasta, rozwałkuj i ułóż w formie. Ponakłuwaj spód widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20 minut. Truskawki umyj, osusz, odetnij szypułki i potnij na mniejsze cząstki, wymieszaj z cukrem wanilinowym. Z lodówki wyjmij pozostałą część ciasta, rozwałkuj. Truskawki wyłóż na podpieczone ciasto, na gorę dodaj kolejną warstwę ciasta i znowu nakłuj widelcem. Piecz około 30 minut, aż się zarumieni w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Wyjmij ciasto i pozostaw do wystygnięcia, następnie oprósz cukrem pudrem.