Nalewka przygotowana z miodu oraz soku z cytryny poza swoim idealnie zbilansowanym smakiem jest również idealna na pierwsze jesienne i zimowe przeziębienia. Rozgrzewa, poprawia nastrój i dobrze smakuje. Miód rzepakowy wspomaga drogi oddechowe, łagodzi objawy kataru i kaszlu. Sok z cytryny również wspiera odporność, uszczelnia naczynia krwionośne oraz pomaga w leczeniu infekcji.
Wydrukuj
Cytrynówka
- V
- VG
- GF
- DF
Bardzo prosta i smaczna nalewka.
Składniki
- 2 litry spirytusu nalewkowego 60%
- 2 kg płynnego miodu - u mnie rzepakowy
- 2 litry soku z cytryn - około 5kg
Sposób przygotowania
Cytryny umyj a następnie wyciśnij z nich sok. Wymieszaj go z miodem oraz spirytusem. Przelej do butelek i szczelnie zakręć. Odstaw w suche, ciemne miejsce na minimum miesiąc.