Ogórki małosolne

Ogórek małosolny ma miliony fanów. Kruchy, chrupki, zielonkawy i wyjątkowo pyszny. W bardzo łatwy sposób można go przygotować a czas oczekiwania jest niewielki. Ogórek małosolny jest idealnym składnikiem wiosennych sałatek, świetnie sprawdzi się na kanapce lub jako dodatek do mięs i ziemniaków. Ma również grono wiernych smakoszy jako przysmak sam w sobie.

Wydrukuj

Ogórki małosolne

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Kruche, smaczne, idealne do wiosennych sałatek.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1 1/2 kg małych ogórków gruntowych
  • 2 łyżki soli kuchennej
  • główka czosnku
  • 2 duże baldachimy kopru
  • 4 gałązki kopru
  • liść chrzanu
  • korzeń chrzanu
  • około 2 l przegotowanej i wystudzonej wody
Sposób przygotowania
Ogórki bardzo dobrze umyj. Korzeń chrzanu i liść podziel na mniejsze kawałki, czosnek obierz i podziel na ząbki.  Na dno glinianego naczynia włóż  jeden baldachim kopru, gałązkę kopru, 2 ząbki czosnku, kawałek liścia i korzenia chrzanu a następnie ułóż ciasno warstwę ogórków.  Czynność powtarzaj do momentu wypełnienia naczynia. W wodzie rozpuść sól i wypełnij nią naczynie z ogórkami. Na górę naczynia połóż talerzyk a na nim coś ciężkiego by ogórki nie pływały. Ogórki gotowe są już po dwóch dniach, idealne kruche, lekko zielonkawe i pyszne.

Leave a Reply