Zapiekanka z indykiem i warzywami

Najlepsze domowe obiady to takie, które robi się szybko, są pachnące, aromatyczne, kolorowe i w których, każdy znajdzie coś dobrego dla siebie. Takim daniem z pewnością jest zapiekanka z mięsem mielonym z piersi indyka oraz dynią, ogórkiem konserwowym i ziemniakami. Gorąca, sycąca – podana z pysznymi sosami z pewnością spełni wasze kulinarne obiadowe wymagania.

Wydrukuj

Zapiekanka z indykiem i warzywami

napisała:

0,0 rating
Zdrowe, smaczne i bardzo aromatyczne obiadowe danie.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:30 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 500g piersi z indyka
  • 5 średnich ogórków konserwowych
  • 6 dużych ziemniaków
  • 200g dyni
  • 1 duża cebula
  • sól/pieprz
  • natka pietruszki
Sposób przygotowania
Pierś z indyka umyj, osusz, pokrój w mniejsze kawałki i zmiel. Cebule posiekaj, następnie zeszklij na oliwie, dodaj do niej mięso. Smaż około 5 minut, dopraw solą i pieprzem.  Dynie upiecz. Ogórki pokrój w plasterki. Ziemniaki obierz ze skórki, pokrój w grube plastry i podgotuj w osolonej wodzie. W naczyniu żaroodpornym warstwami układaj ziemniaki, mięso mielone, dynię i ogórki. Następnie zamknij je i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut. Przed podaniem posyp natką pietruszki. Idealnie smakuje z sosem czosnkowym i przecierem pomidorowym.

Leave a Reply