Chałka

Każdy z nas pamięta zapach i smak chałki, pieczonej przez babcie na śniadanie. Puszyste, słodkie ciasto, fikuśnie zaplecione w różnego rodzaju warkocze. Podawane ze szklanką ciepłego mleka lub kakao, domowymi konfiturami lub śmietaną. Te wspomnienia mogą powrócić, wystarczą tylko chęci, czas i zapał do pracy.

Wydrukuj

Chałka

napisała:

0,0 rating
  • V
Pyszny, staropolski przysmak - idealny o każdej porze dnia.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:280 min.
  • Czas gotowania:30 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 350ml ciepłego (nie gorącego) mleka
  • 30g świeżych drożdży
  • 70g masła
  • 600g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 50g cukru
  • 20g cukru wanilinowego
  • 1 jajko i odrobina wody do posmarowania chałki
  • cukier lub sezam lub mak lub kruszonka do posypania chałki
Sposób przygotowania
Masło rozpuść i wystudź. Drożdże pokrusz i włóż do wysokiego naczynia, dodaj lekko ciepłe mleko i cukry.  Wymieszaj i odstaw na 15 minut. Przesianą mąkę połącz z solą, drożdżowym rozczynem i masłem. Wyrabiaj ciasto przez 10-15 minut starając się wtłoczyć jak największą ilość powietrza. Przełóż do miski, przykryj kuchenna ściereczką i pozostaw na około półtorej godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.  Następnie podziel ciasto na dwie części, każdą zagnieć dłonią i uformuj kulę. Każdą kulę podziel na 3 mniejsze części i uformuj z nich 3 rulony. Połącz je i zapleć w warkocz, obie końcówki podklej pod spód chałki. Z drugą kulą postępuj identycznie. Chałki wyłóż na blachę, na którym znajduję się papier do pieczenia. Przykryj je ściereczką kuchenna i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Jajko wymieszaj z wodą i posmaruj nim wyrośnięte chałki, posyp ulubionym dodatkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-30 minut. Podawaj z ulubionymi konfiturami, jogurtami lub sosami.

Leave a Reply