Rosół tradycyjny

Tradycyjny i przez wszystkich uwielbiany. W każdą niedzielę króluję na polskich stołach. Pachnący, aromatyczny i pożywny. Idealny na przeziębienie i kiepski nastrój. Podany z makaronem, natką pietruszki oraz marchewką przypomina smaki z dzieciństwa.

Wydrukuj

Rosół tradycyjny

napisała:

0,0 rating
  • GF
  • DF
Tradycyjny i przez wszystkich uwielbiany. W każdą niedzielę króluję na polskich stołach.
  • Poziom trudności:Średni
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:180 min.
  • Ilość porcji:6
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 2 udka z kurczaka
  • korpus kurczaka z szyją
  • 250 g wołowiny np. antrykotu lub szpondru
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • ½ bulwy selera
  • 2 liście pora
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • sól/pieprz
  • 3 litry wody
Sposób przygotowania
Mięso (koniecznie dobrej jakości, od sprawdzonych hodowców) opłucz i włóż do garnka. Zalej zimną wodą i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień, zbierz z rosołu szumowiny i przez około półtorej do dwóch godzin powolnie gotuj rosół, ma jedynie delikatnie i minimalnie bulgotać (mrugać). Po tym czasie dodaj obrane i pokrojone warzywa, oraz przypaloną na ogniu lub na gorącej patelni cebulę. Dodaj sól i pozostałe przyprawy, gotuj przez kolejną godzinę, następnie przecedź. Warzywa z rosołu możesz wykorzystać do zrobienia kotletów a z mięsa możesz przygotować krokiety. Podawaj z marchewką z rosołu pokrojoną w kostkę oraz świeżą natką pietruszki.

Leave a Reply