Pad thai z kurczakiem i tofu

Ten specjał kuchni tajskiej jest już bardzo dobrze znany również w Polsce. Przygotowany własnoręcznie smakuje wyśmienicie. Wystarczy w odpowiedni sposób połączyć ze sobą składniki a zapachy z dalekiej Azji wypełnią kuchnię.

Wydrukuj

Pad thai z kurczakiem i tofu

napisała:

0,0 rating
Ten specjał kuchni tajskiej jest już bardzo dobrze znany również w Polsce. Przygotowany własnoręcznie smakuje wyśmienicie.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:20 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 250g makaronu ryżowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cebulki dymki
  • ½ pęczka kolendry
  • 2 łyżeczki pasty chilli
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki pasty pad thai
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 10 plasterków marynowanego czosnku
  • 120g solonych orzeszków ziemnych
  • 150g wędzonego tofu
  • szklanka kiełków fasoli mung
  • 3 limonki
  • sól/pieprz
Sposób przygotowania
Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente i odcedź. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj w kostkę. Podsmaż na oliwie. Pierś z kurczaka umyj, pokrój w kostkę i osusz. Dodaj do cebuli. Smaż aż pierś zmięknie. Zmniejsz ogień, dodaj pokrojone w kostkę tofu oraz makaron. Dolej ocet, sos sojowy, ostrygowy oraz pastę chilli i pastę pad thai. Wyciśnij sok z jednej limonki i dodaj go na patelnię. Dodaj umyte i osuszone kiełki fasoli. Bardzo dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw solą i pieprzem i smaż jeszcze przez chwilę (około dwie minuty) aż wszystko przejdzie smakiem. Pad thai podawaj z drobno posiekanymi orzeszkami ziemnymi, świeżymi listkami kolendry, plasterkami marynowanego czosnku oraz cząstkami limonki.

Leave a Reply