Tagiatelle z suszonymi grzybami i sosem z serka topionego

Suszone grzyby stanowią idealne uzupełnienie włoskich makaronów. Są aromatycznym dodatkiem, który w połączeniu z kremowym sosem z serka topionego dopełni smaku.

Wydrukuj

Tagliatelle z suszonymi grzybami i sosem z serka topionego

napisała:

0,0 rating
  • V
Suszone grzyby stanowią idealne uzupełnienie włoskich makaronów.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:15 min.
  • Czas gotowania:30 min.
  • Ilość porcji:2
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • makaron tagliatelle lub świderki/muszelki/linguine
  • garść suszonych grzybów
  • 150g serka topionego ziołowego lub śmietankowego
  • łyżka masła
  • świeży koper lub natka pietruszki
  • sól/pieprz
  • oliwa
Sposób przygotowania
W zimnej wodzie namocz grzyb.  Nie pozbywaj się wody z moczenia. Pokrój drobno cebulę, posiekaj czosnek. Na gorącą patelnię dodaj oliwę i podsmaż cebulę, gdy już będzie nabierać złotego koloru dodaj czosnek i łyżkę masła. Do usmażonej cebuli dodaj odciśnięte z wody i pokrojone grzyby. Smaż kilka minut, aż grzyby zmiękną. Dopraw świeżym pieprzem i solą. Zagotuj wodę, posól ją i gotuj makaron al dente. Odcedź go a następnie przełóż na patelnię i wymieszaj z cebulą i grzybami. W rondlu umieść serek topiony, dodaj ok. 3 łyżki wody z grzybów a następnie na małym ogniu stop go do konsystencji sosu. Jeśli będzie za gęsty dodaj kolejną porcję grzybowej wody. Gdy będzie gotowy zalej nim makaron i grzyby, wymieszaj. Makaron podawaj posypany koprem lub natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.

Leave a Reply