Risotto z dynią

Specjał kuchni włoskiej może być podawany z różnymi dodatkami. Do risotto najlepiej sprawdzi się ryż o okrągłych ziarnach taki jak arborio, originario, vialone nano lub carnaroli.  Ryże długoziarniste nie nadają się do risotto ponieważ nie skleją się w odpowiedni sposób.

Wydrukuj

Risotto z dynią

napisała:

5,0 rating based on 1 rating
  • V
  • VG
  • DF
Specjał kuchni włoskiej może być podawany z różnymi dodatkami.
  • Poziom trudności:Średni
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:30 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 300g dyni (obranej i oczyszczonej)
  • 3 cebulki dymki
  • 1 cebula
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 60ml białego,wytrawnego wina
  • 100g ryżu do risotto
  • 40g masła
  • kawałek parmezanu
  • sól/pieprz
Sposób przygotowania
Oczyszczoną i obraną ze skóry dynię pokrój w kostkę. Obierz i posiekaj dymkę oraz cebulę. Podsmaż je na roztopionym maśle. Do cebul dodaj dynię i smaż około 5 minut. Podgrzej w rondlu bulion. Dosyp ryż i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Gdy ryż dokładnie połączy się z masłem, dynią i cebulami dodaj wino i poczekaj aż zredukuję się. Dodawaj stopniowo ciepły bulion, nieustanie mieszając. Kolejną porcję bulionu dolewaj dopiero w momencie aż poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Duś risotto aż ryż będzie miękki dodaj odrobinę masła i starty parmezan. Wymieszaj dokładnie lecz ostrożnie wszystkie składniki. Risotto powinno mieś zwartą, kleistą konsystencję.

Leave a Reply