Pasta chilli

Przepyszna, ostra pasta chilli. Intensywny kolor i smak. Smakosze ostrych smaków koniecznie muszą wyposażyć swoją domową spiżarnię w ten dip. Pasta świetnie sprawdzi się jako dodatek do frytek, kanapek, makaronów oraz nachos i tortill.

Wydrukuj

Pasta chilli

napisała:

0,0 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Przepyszna, ostra pasta chilli. Intensywny kolor i smak.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:30 min.
  • Czas gotowania:15 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 2 kg dojrzałych papryczek chilli
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki cukru
  • ½ szklanki oleju
  • ¼ szklanki wody
Sposób przygotowania
W związku z intensywnością papryczki zaleca się wykonywanie czynności z nią związanych w rękawiczkach. Papryczki umyj, odetnij szypułki. Jeśli chcesz by smak pasty był delikatniejszy oczyść je z nasion. Pokrój je na mniejsze kawałki i duś w niewielkiej ilości wody przez 10 do 15 minut. Wyłącz kuchenkę. Do papryki dodaj obrane ząbki czosnku, cukier, sól oraz olej. Zmiksuj składniki na gładką pastę. Przełóż do wyparzonych, suchych słoików. Pasteryzuj zgodnie z ulubionym sposobem. U mnie pasteryzowane na sucho w piekarniku.

Leave a Reply