Marynowane grzyby

Grzyby są polskim przysmakiem podawanym w różnych postaciach. Idealne w sosach, w zupach oraz marynatach. Do zamknięcia w słoikach najbardziej nadają się prawdziwki, podgrzybki, rydze, maślaki. Dodanie do nich odpowiednich przypraw wyostrzy ich smak, natomiast marynata zatrzyma je sprężyste i jędrne na długi czas.

Wydrukuj

Marynowane grzyby

napisała:

0,0 rating
  • V
  • VG
  • GF
  • DF
Grzyby są polskim przysmakiem podawanym w różnych postaciach. Idealne w sosach, w zupach oraz marynatach.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:15 min.
  • Czas gotowania:15 min.
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • grzyby leśne(prawdziwki, podgrzybki, rydze maślaki itp.)
  • cebula
  • ½ łyżeczki gorczycy na słoik
  • Zalewa:
  • 1 litr wody
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka liści laurowych
  • 200 ml octu 10%
  • 2 łyżki soli
  • 3 łyżki cukru
Sposób przygotowania
Grzyby oczyść, opłucz. Małe marynuj w całości a duże przekrój na mniejsze kawałki. Do osolonej i gotującej się wody włóż grzyby i gotuj przez około 5 min. Grzyby odcedź na durszlaku i zahartuj przelewając zimną wodą. Do wyparzonych, suchych słoików włóż gruby plaster cebuli oraz gorczycę, przełóż grzyby. Składniki zalewy zagotuj a następnie gorącą zalewą wypełnij słoiki. Słoiki szczelnie zakręć a następnie postaw do góry dnem, zakryj ściereczką i pozostaw do wystygnięcia.

error: Zawartość jest chroniona!!