Makaron z porem w sosie śmietanowym

Wegetariańskie, bardzo proste w wykonaniu i szybkie danie.
W tym przypadku najlepiej sprawdzi się gruby makaron czyli: farfalle (kokardki), penne, radiatori (kaloryferki), conchigliette (muszelki).
By zachować soczysty kolor pora smaż go kilka chwil na gorącej patelni.

Wydrukuj

Makaron z porem w sosie śmietanowym

napisała:

0,0 rating
  • V
Wegetariańskie, bardzo proste w wykonaniu i szybkie danie.
  • Poziom trudności:Łatwy
  • Czas przygotowania:20 min.
  • Czas gotowania:20 min.
  • Ilość porcji:4
  • Czy można zamrażać?:Nie
Składniki
  • 300g grubego makaronu
  • około 4 dużych zielonych liści pora
  • ½ białej części pora
  • kilka kropli cytryny
  • 2 cebulki dymki
  • ¼ szklanki mleka
  • 100g śmietany 18%
  • sól/pieprz
  • oliwa
Sposób przygotowania
Do osolonej wody dodaj łyżkę oliwy i ugotuj makaron. Najlepiej jeśli będzie al dente, nie może być rozgotowany. Cebulki obierz i posiekaj. Pora pokrój w półkrążki, podsmaż na oliwie, dodaj cebulki. Całość smaż około 5 minut, po tym czasie dodaj śmietanę wymieszaną z mlekiem. Dopraw solą i pieprzem i sokiem z cytryny. Makaron odcedź i wymieszaj z sosem porowym.

Leave a Reply